20 éve az EU-ban

Beszélgetés az Európai Unió jövőjéről

2024. március 27. 11:22 - MKT admin

p0103670012h_honlap.jpgAz Európai Unió jövőjéről, a közösség előtt álló gazdasági, társadalmi, geopolitikai és intézményi kihívásokról szervez online kerekasztal-beszélgetést a Magyar Közgazdasági Társaság Fejlesztéspolitikai Szakosztálya 2024. április 8-án, hétfőn 14 órától a Webexen és az MKT YouTube-csatornáján.

A beszélgetés résztvevői: Arató Krisztina, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi tanára, a Politikatudományi Intézet Igazgatója, számos, az Európai Unió történetével és működésével foglalkozó szakkönyv szerzője; Krekó Péter habilitált egyetemi docens, politikai pszichológus, politológus, a Political Capital igazgatója, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pszichológiai Intézetének oktatója (felkérve), valamint Kondor Zsuzsanna fejlesztéspolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem mesteroktatója, az MKT Fejlesztéspolitikai Szakosztályának elnökségi tagja. A beszélgetést Heil Péter, a szakosztály alelnöke vezeti.

A rendezvény ahhoz az egy éven át tartó konferenciasorozathoz kapcsolódik, amelynek keretében az MKT szakosztályai szakterületenként áttekintik hazánk két évtizedes uniós tagságának tapasztalatait, eredményeit.

A rendezvény megtekintéséhez szükséges információk:
YouTube-link: https://www.youtube.com/@magyarkozgazdasagitarsasag
Webex-link: https://magyarkozgazdasagitarsasag.my.webex.com/magyarkozgazdasagitarsasag.my/j.php?MTID=m5902b39ace9a517da3eac77440f19a27
Meeting number: 2369 756 2062
Password: FutureEU2024

Naptáramhoz adom: Outlook  Google Calendar

A szervezők az alábbiakat fogalmazták meg gondolatébresztőnek a beszélgetés elé:
2021-2022-ben ment végbe az Európai Unió jövőjéről szóló konferencia. Az egy évig tartó rendezvénysorozaton részt vett az EU mindhárom intézménye, és 800 európai polgár is, akiket véletlenszerűen választottak ki a jelentkezők közül úgy, hogy reprezentálják az unió lakosságát.
A konferencia több tucat konkrét javaslattal és ajánlással zárult – többek között arról, hogy miként kellene módosítani az Európai Unió alapszerződéseit. A tét nem csekély. A legutóbbi évek sorozatos válságai – a COVID pandémia, Oroszország Ukrajna elleni háborúja, az egyre szaporodó biztonsági fenyegetések, a transzatlanti szövetség megkérdőjeleződése, a nemzetközi szabadkereskedelmi rendszer megingása, és természetesen a klímaváltozás mind-mind mélyreható gazdasági és társadalmi változások szükségességét vetítik előre Európában és Magyarországon is.
Nem kérdés, lépéskényszerben vagyunk. Elengedhetetlen a közös döntéshozatal hatékonyabbá tétele, egyúttal az EU-együttműködés megerősítése és kiterjesztése új területekre, beleértve különösen a kül- és biztonságpolitikát. A jövőre vonatkozó javaslatok között kiemelt helyen szerepel az EU alapszerződéseinek felülvizsgálata, amelyről azonban köztudott, hogy rendkívül bonyolult, és – a maihoz hasonló, válságos időkben különösen – kockázatos. Ugyanakkor, ha nem lépünk, az EU elveszítheti cselekvőképességét, és ellehetetlenül az Unió déli és keleti irányú bővítése is.
Szakértői beszélgetésünkön megvitatjuk, hol és merre tart ma az Európai Unió? Több mint nyolcvan évvel a Schuman-terv után érvényes-e még a Közösség eredeti küldetése? Hogyan változott meg az EU világpolitikai és világgazdasági környezete? Milyen külső és belső fenyegetésekkel kell szembenéznünk? Hogyan válaszolhatunk rájuk a leghatékonyabban? Hol tartunk az egyre szorosabb Unió építésével? Milyen tagja az Uniónak a csatlakozása huszadik évfordulóját ünneplő Magyarország? Mi lenne a nemzeti érdek az Unió készülő újabb reformja kapcsán? És természetesen: milyen szerepet játszhat az Európai Unió abban, hogy a felsorolt kihívásokra Magyarország is megtalálja a maga válaszait? Mi várható az EU fejlesztéspolitikájában? Milyen célokra, milyen módon várhatunk támogatást, és mit kellene tennünk azért, hogy tudjunk majd élni a lehetőségeinkkel?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eu20.blog.hu/api/trackback/id/tr5918374313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása